Mój mąż oczarował gości znakomitym deserem. Zrobił go w 5 minut, a smakował niczym z najlepszej cukierni
Tiramisu to pyszny włoski deser, który zna chyba każdy. Wersja przygotowana ostatnio przez mojego męża z początku w ogóle nie przypominała tego przysmaku z serkiem mascarpone. Forma pralin w tym przypadku sprawdziła się jednak fantastycznie. Na talerzu kulki tiramisu prezentowały się znakomicie, a nasi goście z ciekawością próbowali łakocia. Zachwytom nie było końca. Potem mąż wyjawił mi, jak je zrobił. Wykorzystał prosty patent z Internetu i nieco go udoskonalił.
Sekretem znakomitego smaku kulek tiramisu jest dobra kawa. W przepisie, który był inspiracją, autor używał najprostszej w przygotowaniu kawy rozpuszczalnej. Nigdy chyba jej nie kupiliśmy, więc do sporządzenia deseru posłużył napar sporządzony w kawiarce. Mąż postawił na wersję z nutą czekolady, ale niearomatyzowana kawa też nada ekspresowemu tiramisu odpowiedniego sznytu.
Jak zrobić kulki tiramisu?
Ekspresowe tiramisu nie wymaga pieczenia, ani nawet żadnej blachy. Przyda się natomiast dobry malakser lub mocny blender, bo biszkopty — które w tradycyjnej odsłonie włoskiego deseru stanowią jego spód — tu trzeba rozdrobnić niemal na proszek. Potem łączy się go z pozostałymi składnikami. Prawda, że proste?
Przepis: Kulki tiramisu
Ekspresowa wersja włoskiego deseru, którą zrobisz raz-dwa.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 431 w każdej porcji
Składniki
- 400 g biszkoptów
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g mascarpone
- 130 ml kawy
- 4 łyżki kakao w proszku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZaparz kawę. Biszkopty pokrusz w malakserze. Przesyp je do dużej miski. Kakao wsyp do głębokiego talerza.
- Formowanie kulek tiramisuRozdrobnione biszkopty połącz z mascarpone, kawą i cukrem pudrem. Z powstałej gładkiej masy uformuj zgrabne, niezbyt duże kulki. Obtocz je w przygotowanym kakao.
Inne warianty ekspresowego tiramisu
Włoski deser w nietypowej odsłonie możesz dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi lub ulubionymi orzeszkami. Szczególnie polecam laskowe, które z kawą komponują się znakomicie. Charakter słodyczy będzie inny charakter, ale chrupiące dodatki dodadzą mu ciekawszej tekstury, a moim zdaniem warto.
Zamiast kakao sprawdzi się też mączka chleba świętojańskiego zwana karobem. Ma nieco inny, mniej czekoladowy smak, ale w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny. Deser będzie zatem bardziej przyjazny dzieciom. Kawa zbożowa lub bezkofeinowa też powinny pasować do tego ekspresowego tiramisu.